Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Εμπειρογνώμονας ΟΗΕ προς δανειστές: Σεβαστείτε τους Έλληνες - Μέρος ΧΙ





https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgoRMlEay_QsduPAIcdvFxKw7JWPWKiaqpFun-57Bimtm8Vuz9NYaXKFsSTN3ixgWp7KSYPfWvccRsllSooVYgaX4pJEcI8CyvKzvODiJrM_FHc6rAEJMYg5GQiRpIplkXwAU_B0xZzx3oK/s1600/vintage_under2.jpg




ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΕΝΕΣΤΩΤΑ

Μέρος ΧΙ






Εμπειρογνώμονας ΟΗΕ προς δανειστές:
Σεβαστείτε τους Έλληνες





Μήνυμα


Χαιρετίζει τη σύσταση της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους του Ελληνικού Κοινοβουλίου ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Juan Pablo Bohoslavsky και καλεί τους Ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς να συμπράξουν σε λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του ελληνικού πληθυσμού. «Είναι απαραίτητο να χυθεί  φως σχετικά με το ποιοι επωφελήθηκαν, και σε ποιο βαθμό, από την αλόγιστη χορήγηση και λήψη δανείων και από τα προγράμματα διάσωσης, και ποιοι είναι υπεύθυνοι για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του για την ελληνική κρίση. Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου χαιρέτισε τη δήλωση του εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για μια δήλωση «κόλαφο για τα μνημόνια και τη στάση των δανειστών» και ανακοινώνοντας πως «είναι αυτονόητο πως θα την αξιοποιήσουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού».

«Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός η Ελλάδα αργά ή γρήγορα μπορεί να χρεοκοπήσει και η κρίση στη χώρα να επιδεινωθεί περαιτέρω. Τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα μπορεί να υπονομευθούν ακόμη περισσότερο στην Ελλάδα λόγω της έλλειψης ευελιξίας και αποφασιστικότητας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», υπογραμμίζει ο J. P.  Bohoslavsky τονίζοντας ότι «δεν διακυβεύονται μόνο οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους, αλλά και τα θεμέλια πάνω στα οποία έχει κτισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση: Μια ένωση εθνών που έχει στον πυρήνα της το σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα και την αλληλεγγύη».

«Οι σκληροί όροι του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής είχαν ως αποτέλεσμα τις τρομερές περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στην Υγεία και την Παιδεία, εγείροντας ανησυχίες για τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να εγγυηθεί βασικά οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Οι πολιτικές λιτότητας και μεταρρύθμισης που εφαρμόσθηκαν από το 2010,  δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση. Αντίθετα, έχουν βαθύνει την κοινωνική κρίση στην Ελλάδα και είναι ξεκάθαρο ότι δεν τόνωσαν την εθνική οικονομία προς όφελος του ελληνικού πληθυσμού. Η ανεργία παρέμεινε στο 25%, επηρεάζοντας δυσανάλογα τις γυναίκες και τους νέους που αναζητούν εργασία. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ένα στους δύο νεαρούς ενήλικες είναι άνεργοι. Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό έχει αυξηθεί σε 35,7%, το ψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Κατ' ακρίβεια, πολλά ζητήματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία εντοπίστηκαν από τον προκάτοχό μου κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ελλάδα πριν από δύο χρόνια, παραμένουν, αν όχι έχουν επιδεινωθεί» αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του.

Ο J. P. Bohoslavsky υπογραμμίζει επίσης ότι «το δημόσιο χρέος αναμένεται να αγγίξει φέτος το 180% του ΑΕΠ, γεγονός που αναδεικνύει ότι η προηγούμενη ελάφρυνση του χρέους ήταν ανεπαρκής για να εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. Η σχέση αυτή ήταν περίπου στο 120%, όταν ξεκίνησε η κρίση. Είναι ίσως καιρός να παραδεχθούμε ότι η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, αργά ή γρήγορα θα είναι απαραίτητη, αντί η Ελλάδα να παραμένει για πολλές δεκαετίες σε κατάσταση οικονομικά και πολιτικά νοσηρής εξάρτησης από θεσμικούς δανειστές». «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να σταματούν στο κατώφλι των διεθνών οργανισμών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρέπει να γίνονται σεβαστά όταν οι ευθύνες μεταβιβάζονται από Κράτη σε διεθνή όργανα, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας» καταλήγει.

Η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου χαιρέτισε τη δήλωση του εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για μια δήλωση «κόλαφο για τα μνημόνια και τη στάση των δανειστών» και ανακοινώνοντας πως «είναι αυτονόητο πως θα την αξιοποιήσουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού». «Είναι μια δήλωση κόλαφος για τα μνημόνια και τη στάση των δανειστών που δικαιώνει απόλυτα τις πρωτοβουλίες του ελληνικού κοινοβουλίου για αναζήτηση των ευθυνών και των αιτιών για τη δημιουργία και τη διόγκωση του χρέους. Πρόκειται για μια δήλωση που αυτονόητα θα την αξιοποιήσουμε για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού και του πληθυσμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πηγή: tvxs.gr








http://www.varosi4seasons.gr/gallery/users/admin/arxiki/kato_meros.gif

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου